torsdag 20 augusti 2009

Pojke Flicka

av Terence Blacker

När Sams mamma dör flyttar han från USA till England, till sin moster och den jämnåriga kusinen Matthew. Men Matthew och hans vänner är inte alls intresserade av att låta Sam hänga med dem, så de ger honom ett "inträdesprov" han inte har någon chans att lyckas med: att vara utklädd till tjej hela första veckan i skolan.

Ingen hade räknat med att han skulle vara så övertygande. Eller ha så roligt! Efter bara någon dag är Sam klassens coolaste tjej, hon som alla tjejer vill hänga med och alla killar vill gå ut med. Och Matthew och hans vänner får se på när deras briljanta plan spårar ut helt och hållet, på sätt de aldrig hade tänkt sig.

Pojke Flicka är inte jättebra skriven - till exempel är de vuxna är inte alls trovärdiga, och alla personer i boken låter ungefär likadant. Men det spelar liksom ingen roll, för man sugs in i handlingen ändå och kan inte annat än skratta åt alla absurda förväxlingar och komiska situationer. Sam glömmer ofta bort att han är utklädd till tjej. Så här går det när Elena tar honom åt sidan och berättar att skolans häftigaste kille är intresserad av honom:

[Sams] reaktion förvånade mig. Hon blev faktiskt rikigt arg. Hon sa att hon inte visste vem den där killen var och att hon inte brydde sig heller. Han kunde bara fara åt helsike och sköta sin egna affärer.

När jag frågade om hon hade någon pojkvän i Amerika blev hon ännu argare. Hon klampade ilskat fram och förklarade att hon inte hade pojkvänner alls och aldrig tänkte ha några heller. Att ha pojkvänner, sa hon, var totalt gay och urlöjligt.
Det är inte bara en rolig bok, den är smart också, och tar upp en del stora och viktiga frågor. Men mer än så vill jag inte avslöja - läs den själv, och se!

/Sanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar